måndag 17 juli 2017

Och långa är dom!

Åååå, hur trivsamt är det inte att få hemifrån-besök!
Ja, i alla fall om man räknar Skellefteå till hemtrakterna och det gör jag nog.
Till Skellefteå åkte man för att handla kläder, eller på skolresa (då ingick bad i Skelleftehamns badhus) .., till Skellefteå åkte vi när min storasyster skulle köpa soffa och fåtölj till sin nya lägenhet .., och på Spisbaren - i samma stad - beställde jag filbryta, till pappas förfäran.

"Åka till Skellefteå för att äta det du kan få hemma varje dag!" sa han och förstod ingenting.

På BB i Skellefteå är två av mina tre barn födda; den första och den sista.
På kirurgavdelningen på samma lasarett låg min australiensyster i gipsvagga i tre långa vårvinter-månader. En vådlig vurpa i slalombacken hade orsakat frakturer på ryggkotorna.
På samma avdelning, men några år senare, blev pappa opererad för prostatabesvär.
När han kom hem var han salig över hur tjusiga och trevliga alla sköterskor och biträden var och mamma looog.

På Skellefteå lasarett hamnade även grannens yngste son Lars, när han blev påkörd av en moped och då fick ena lungan punkterad. Jag fick följa med på besök; Lars storebror Bosse och jag själv satt i deras Volkswagen medan föräldrarna var inne på sjukhuset - och han som var storebror hade just fått en ljusblå undulat som - i baksätet - satt på pinnen i sin bur ..,  och vi öppnade burdörren och skulle  hålla i den lilla fågeln, då den flög ut och flaxade därefter omkring i vild panik i bilen!

I Skellefteå fanns - och finns förstås ännu - hemtidningen Norra Västerbottens redaktion.
Det var i den tidningen jag under några år skrev lördagskrönikor och kulturredaktören hette då Inger (heter hon ännu) och det är hon och hennes man (även han före detta journalist på Norran) som igårkväll kom på besök.

Båda två är rejält långa - vi liknar mest pygméer i jämförelse - och idag gör dom Falkenberg och igårkväll blev det räkgryta ute i blåsten.


Vad handlade krönikorna om, kanske någon undrar, ty jag är ju inte den som har koll på grammatik och det var nog gott om punkter ..... och mycket som var galet, men det gick tydligen an ändå.
Det mesta handlade om vanlig vardag.
Som här ovan.


Ibland kom med posten till Ystad tackbrev från vänliga läsare hemmavid.
Åååå, så det gladde hjärtat!

Och det var till Inger mina bidrag skickades med fax - detta var innan vi hade dator och faxade bidragen gjorde jag hos en man som hette Gustav och hade ett litet "kontor" på Regementsgatan .,. kanske kostade det en femma att få iväg krönikan? (Denne Gustav var en schangdobel gentleman som var helg köpte en bukett rosor till sin hustru, ja, i den lilla närbutiken där jag då arbetade).


Det hände att man helt tappade lusten att skriva .., denna eviga press att alltid få till en knorr på slutet, när man egentligen ville skriva om nånting som var allvarligt.

Ja, så var det.

Och nu har vi alltså besök av Inger och hennes långe man.
Ännu en natt blir dom här hos oss, men ikväll har jag mitt ordinarie pass 14.30 - 21.15, så det blir bara liiite tid att umgås och i morgonbitti är det för ovanlighetens skulle förmiddagspass som gäller, från 7,45 - 14,30, ja, det går väl det med.

Inalles är det nu bara fyra arbetsdagar kvar innan det är semester.
Och pv har blivit febrig och har ont i halsen .., måtte det inte sprätta över på mig!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns dina lördagskrönikor och saknade dem verkligen när du slutade med dem. Det var genom Ingers långe man och hans blogg i Norran som jag hittade din blogg. Minns att jag mailade dig om att jag saknade dina krönikor. Då fick jag ett sånt rart mail tillbaka om hur glad du blivit över mina rader. Det var i Ystad och du arbetade i den lilla kvartersbutiken. Inger intervjuade mig och min kollega en gång om sk Leva vidaregrupper. ellem

Elisabet. sa...

ellem: ja, tänk vad du minns!! Idag flyger dom hem igen .., det har varit sååå trevligt att ha dem här!

mossfolk sa...

Jag vill ju läsa hela 😊 Kan tänka mig att det var många som uppskattade dina krönikor. Själv är jag så himla glad att du bloggar! Just den där unika förmågan att på ett läsvärt sätt skriva om det som är livet -möten med människor, promenader och vardagligheter i allmänhet.

Vår treåring kommer troget in och lägger sig i vår säng varje natt. Jättemysigt!
Lillebror har däremot inte sovit en enda natt hos oss -han vill helt enkelt absolut inte.