söndag 13 mars 2016

Söndagmorgon ....

Underbart foto: Staffan Löwstedt, Svenska Dagbladet.

Lördagkväll tittar vi på finalen i melodifestivalen och pv är trött och ligger på sidan i soffan och säger att det mesta låter likadant och vi tycker båda att Frans är bäst (men jag tycker även om Robin och den enda låten som absolut stenhårt fastnar i min hjärna är det här om dansen på Sergels Torg) och Frans (vars farmor bor i England och hejar på honom därifrån) vinner och alla vännerna i Ystad kommer förstås att vara saliga.

Och så ny dag.
För en tid sedan nappade vi på ett erbjudande om att få Svenska Dagbladet under någon månads tid.
Vi har haft flera tidningar - det är ju kris i den branschen och vi formligen översköljs av erbjudanden - Hallandsposten, respektive GP för 29:- under trettio dagar - och likadant var det med SvD.
Och så har vi ju Dagens Nyheter på helgerna.
Alltid.

Det här med att få en ny morgontidning i postlådan, det känns nästan som att man är lite otrogen.
Och allra helst som om tidningarna skiljer sig rätt mycket åt.
GP var nästan-som-DN .., kändes hemtam och jag tyckte oerhört bra om den, men det var - av naturliga skäl - så mycket som handlade om allt runt Göteborg.
Hallandsposten är tunn och ännu mera lokalt förankrad.

Med SvD känns det ungefär som om jag är bjuden på vernissage eller kalas hos människor som jag inte känner, men där alla känner varandra sedan tidigare, och man står i ett hörn eller lite i dörröppningen och tittar sig försiktigt omkring .., man försöker att urskilja ett bekant ansikte .., och man trevar efter koderna.
Det känns också som om kalaset är ämnat för en annan målgrupp än affärsbiträden.
Som om man har kommit fel.
Förirrat sig.
Ja, ungefär så känns det med den nya tidningen.

Men .., idag tycker jag om den.
Just den här dagen!
Jag tycker om redigeringen av sidorna .., fotot förstås (fantastiskt!) och har hittat en hel del som verkar intressant att läsa, jo, det ska bli spännande.


Sen blir det DN och Barbro Ingvaldssons underbara bild från Östermalmstorg.
Det kan vara såna saker som gör att man trivs med en tidning; inte alltid det braskande, inte alltid spännande reportage från bortre Indien, inte alltid djupsinniga analyser av världsläget.
Igår (i DN) läste jag till exempel en minnesruna över en kvinna som inte längre är i livet. Kvinnan hette Annica, hon hade arbetat inom barnomsorgen och det var hennes dotter som skrivit och berättat om sin mamma. Å, det var så ömsint så mitt hjärta nästan gick i små, små bitar.

Nu ..., blir det tidningsläsande!
En skön  söndag önskar jag er alla och igår fyllde förresten den allvetande Rexxie år!
Här kommer ett försenat blogg-grattis!
Hurra, hurra!

Ps. Och ni som läser här .., har ni någon dagstidning? Och vad tycker ni om den? Berätta gärna! Ds.


10 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Boris, Robin och Frans var mitt val.
Om jag nu ska tycka.

Dagstidning har vi. Två till och med. NSD och DN. Visst har vi emellanåt funderat på att sluta med någon av dem, men det strandar alltid på att vi inte kan bestämma vilken. Och visst skulle jag sakna den. Uppväxt som jag är i en journalistfamilj känns det som ett svek. Eller nå't.

Klimakteriehäxan sa...

Gillar din beskrivning av känslorna kring byte av tidning!!!

Kattis sa...

Sedan ett par år tillbaka har vi ingen dagstidning, och köper heller inga kvällstidningar. (Skummar, och läser, flera på nätet!) Hade alltid den lokala, och växlade sedan mellan DN och SvD.

Det svåra är det att tända i spisen, så jobbets pappersåtervinning får emellanåt bidra... ;)

Babsan sa...

Vår tidning Upsala Nya tidning kan jag inte vara utan i pappersform men vissa dar är det inte mycket att läsa.På nätet läser jag Piteå Tidningen och DN

Elisabet. sa...

Bert i Luleå: hemma hade vi Norra Västerbotten och vi hade den även en tid i Ystad, men man kommer tämligen snabbt ifrån det lokala och känner sig ändå frånvarande. Stockholmstidningen hade vi också ett tag i min barndom, varför vet jag inte? Kanske för att få ett riksperspektiv?

Klimakteriehäxan: :)

Kattis: ja, det är just det! I stora vedpannan är ju tidningarna räddaren i nöden när det inte tar sig!

Elisabet. sa...

Och där kom Babsan inskuttande utan att jag hann med: trivs du bra med UNT?

Anonym sa...


Vi har inga dagstidningar men koper regelbundet Daily Mail på lordagarna, mest for att vi gillar deras tv-guide. Emellanåt har vi vår lokala, icke dagliga, tidning Cornish Guardian.

www.cornishguardian.co.uk/

Lillan i Cornwall





Turtlan sa...

NWT, dvs Nya Wermlandstidningen har vi här. Jag är uppväxt med konkurrenten Värmlands Folkblad vilket är en mycket bra tidning. Egentligen borde man gynna den tidningen men det är mer lokalt härifrån Karlstad i nwt.

DN är en favorit. I perioder har jag haft den som söndagsprenumeration vilket var perfekt. Men nu finns väl inte bara söndagar som val utan hela helgen som val.

Kvällstidningar köper jag aldrig. Skräp och illa illa dåliga. Kan t o m tacka nej om jag får den gratis på ett hotell. Kollar i dem på nätet men skäms lite för det och blir nästan irriterad varje gång jag gör det.

Anonym sa...

Vi har Norran och det känns konstigt att vara utan morgontidning. Även om den blir allt tunnare och jag alltid bläddrar förbi sportsidorna. ellem

Anna-Lena sa...

Vi har DN varje dag. Jag bara måste läsa innan jag går till jobbet! När jag jobbade som pressekreterare hade jag även SvD, men den kändes aldrig riktigt lika "hemma" som DN av någon anledning. Läser även mycket nyheter på nätet, men vill absolut ha min papperstidning också.