onsdag 2 december 2015

Förlåt!


Nu på morgonen hörde jag hur musfällan slog igen i diskbänkskåpet. 
I vanliga fall hörs några sekunders krafsande, sen blir det tyst. 
Så var det inte idag. 

I mer än en halvtimmes tid hörde jag hur musen kämpade där inne och jag hade sån ångest så det var inte sant! Nej, jag vågade inte öppna dörren, utan hoppades att inifrån-ljuden skulle tystna. Inte då!
 
Och jag ställde mig i fönstret och spanade mot grannarna Gun och Göran.
Kanske kunde Göran ...?
Men skulle dom aldrig vakna!?
Nej, där var mörkt. 

Då upptäcker jag Lasse - husse till Elsa och Alice - som kommer gående nere på vägen och jag skyndar mig ut och frågar om han kan tänka sig att hjälpa mig med musen (läs: göra det själv)?
Jodå, inga problem. 

Och jag får hålla Elsa (dalmatiner) och Alice (labrador), medan Lasse resolut går in i köket, öppnar skåpdörren, plockar upp fällan där den lilla musen sitter fast med huvudet i fällan, men är vid liv. Men ååå, så hemskt! 

Det blir en kort tid till som musen behöver plågas; Lasse slår ihjäl den med en spade och sen är det över. Ååå, det finns inte ord nog för hur tacksam jag är!  

När Lasse har givit sig av, öppnar jag skåpdörren och tittar in.
Där är lite kiss där fällan varit. Oj, oj ..., kanske blev musen så rädd så den kissade på sig!

Och fy, vad jag skäms över mig själv. 
Vad är man för en ynklig människa som inte tar sig i kragen och gör pinan kort för ett litet djur?

Nu dricker jag kaffe och pustar ut.

Förlåt, förlåt lilla mus! vill jag säga.

13 kommentarer:

Kattis sa...

Här har vi en i innerväggen bakom skafferi, kyl och frys... Det brukar ta några dagar, med allt långsammare krafsande mot parketten, innan de självdör där!

Elisabet. sa...

Kattis: ååå, så hemskt det låter!!

Evas blogg sa...

Usch och fy, det där är jobbigt. Jag kan inte heller slå ihjäl dem när de ligger där och krafsar. Vilken tur att du fick hjälp så snabbt.

Anonym sa...


Slå ihjäl dom!? Varfor inte använda 'humane' (vet inte vad de heter på svenska) fällor? Musen blir instängd/fångas utan att skadas och kan sen släppas ut någonstans i naturen. Vi bor i ett mycket gammalt stenhus som får besok av moss varje vinter men det är inga storre problem eftersom de är rätt lättfångade om man lockar in dem i fällan med en liten godbit, Peanut Butter t.ex., som de älskar.


Lillan i Cornwall

bella sa...

usch ja, känner igen mig där. jag tror att du gör rätt iallafall, att du tar död på dom vill säga. vi hade haft möss som gnagt sönder elsladden till diskmaskin… det hade kunnat sluta illa. vi körde med gift från anticimex och fällor på vinden. med giftet minskade mössen radikalt.

Steel City Anna sa...

Nej fy, jag kunde nastan inte lasa klart! Katten ar inte till nan hjalp da? :)

Elisabet. sa...

Lillan i Cornwall: ja, men vi var ju tvungen att ta död på den, den hade ju fått fällan över sig och skadats och visst kan man ha en fälla som bara lockar in dem och sen köra iväg med den .., men det alternativet har liksom varit aktuellt.

bella: men gift klarar jag inte av; en fälla brukar dom ju dö pang-direkt av bara! Vi hade råttgift i Ystad när vi hade höns .., stora, feta RÅTTOR som sprang ut och in i hönshuset och kom ut med ägg i munnen .., då var det inget förbarmande, men hemskt ändå när man såg dem bli förgiftade och bara ville ha vatten. Nej, det fixar jag inte.

Steel City Anna: ja, det var förfärligt!

Elisabet. sa...

Eva på Frösön: nej, det är det som är så bedrövligt, att man är så feg.

Elisabet. sa...

Steel City Anna: nej, jag hade ju låta sigge ta död på den, men det vet man ju hur katter gör .., det är ju nästan ännu värre, en lek med råttan. Nej. Usch.

Ruta Ett sa...

Hujedamej, ett sånt drama! Men jag känner precis likadant när de gäller att ha ihjäl djur. Lyckligtvis har vi inga möss här i lägenheten!
Men nu är lilla musen i mushimlen i alla fall, kanske en musängel!

cruella sa...

Nästa gång klarar du det! Öva mentalt, se det framför dig, tänk hur du ska göra om det händer igen så går du på autopilot.

Elisabet. sa...

Ruta Ett och cruella: tveksamt om den autopiloten går att få fram ...
Jag hade ett alternativ; att med sopen fösa in hela musen och fällan i en hink, sen ut på gården och så avsluta lidandet med spaden. Att ta i själva fällan, det finns inte på kartan.

Eva i Tyresö sa...

Bra att du bad om hjälp tycker jag.