fredag 2 oktober 2015

Torsdagsfönstret ...


"Hej Elisabet,

Vi har inte träffats men vi har en gemensam vän.

En lunch på jobbet satt jag och surfade på nätet. Av någon anledning sökte jag på min svärmor, Sylvia Johansson, och hamnade på din blogg. Berättade det för min man Eilert när jag kom hem och det visade sig att han kände dig mycket väl.. Ni växte tydligen upp på samma gata i Malå - världen är liten."

Så börjar mejlet som kom igår och jag nästan ramlade ur soffan av pur förvåning!
Så  u n d e r b a r t!

Eilert var en av mina allra bästa lekkamrater när jag var kanske sju, åtta, nio år?
Han, hans två småbröder, mamman Sylvia och pappan Sigfrid, ja, dom bodde bara ett hus bort från oss och ingen tant var så snäll som just tant Sylvia; hon som liksom skrattpratade och var en enda stor, öppen famn!

Tant Sylvia och farbror Sigfrid. Så fina människor! Bilden är beskuren och från malåsidan. (Jag har lov).

Ofta tänker jag på hur mycket alla dom här mammorna betydde; kamraters mammor, alltså.
Tant Sylvia som odlade ärtskidor mot garageväggen och kokade "mormorssaft" och som hade skjutbara köksluckor som lutade utåt .., eller tant Margareta i huset intill, hon som väckte min lust till böcker och som lärde mig spela kort och där tryckkokaren nästan alltid stod på spisen .., eller tant Elsy som hade baren i samhället och arbetade hårt .., och inte att förglömma: trygga tant Dagny som rökte Bill cigaretter, hade tjockt vågigt hår och var som en extramamma.

Och så fortsätter min namne mejlet: Kan inte låta bli att skicka ett fönster till dig. Tog det när jag var i England senast. Har en dotter som bor där och kortet är taget i South Shields, utanför Newcastle.

Stort tack Elisabeth i Torsby!
Du gjorde verkligen min kväll! hälsar Elisabet utan h.

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Underliga äro internets vägar. :-)
Kul!!

Elisabet. sa...

Ulrika: minst sagt! Jag bara älskar internet .., vilka möjligheter där finns!

Steel City Anna sa...

Vad roligt! Onskar att jag hade sanna minnen fran min barndom. Mormorssaft fick jag iallafall mycket av och kanske lite av den dar stamningen du beskriver i en litet ort som jag fick nar jag var hos henne :)