torsdag 14 december 2017

Sill och mera sill och ledig dag ...


Och jag är ännu mätt efter gårdagskvällens julbord på Skepparstugan i Steninge, tillsammans med pv:s moster - Sonja - (det är henne ni ser på bilden, hon är just i färd med att ta sig en portion grönkål) - , friherrinnan förstås och pv och jag själv.

Sååå trivsamt det var!

Som vanligt åt jag mig mätt på olika sorters sillinläggningar och där var små, små skurna skivor av hjort och rådjur och älg - perfekt med det lilla - där var olika röror, inkokt lax, ägghalvor med majonäs och dill förstås .., och köttbullar, prinskorvar, janssons,  grönkål .., och så alla efterrätter.
Julskinkan smakade jag inte ens, den har vi ju här hemma.



Och världens godaste julmust, det måste väl ändå vara denna!
Inte så vanvettigt söt, nej, den är så god så det är inte klokt!
Den ska inhandlas till lillejulafton.


Intill oss satt ett sällskap där alla är kunder i affären och några av dom äldre herrarna i sällskapet kom fram och frågade var jag nu - egentligen - kom ifrån?  Skellefteå? Gällivare? Boden? Jaså, Malå .., Malå .., var ligger det ..., nära Norge?

Och jag tänkte att någon gång ska jag minsann låta skriva ut en mini-karta över Västerbotten, så får dom se. På andra kartor ligger Malå nästan exakt rakt västerut från Piteå räknat, men här var det lite annorlunda. Och Dikanäs, där mamma har sina rötter, ligger rakt västerut från Malå räknat, mot norska gränsen till.  (Morfar och andra hemma åkte med hästforor över till Mo i Rana och sålde skinn och annat ..., ja, vintertid, alltså).

Och en av männen kom fram och sa, lite lågmält, att "det ska du veta, det finns ingen kassörska som öppnar bärkassen snabbare än du!" och jag loooog så här mycket för mig själv och tänkte att det var ju ett eftermäle att få ...., tänk, den dagen då ens liv är tillända och så säger nån "men hon var jäkligt snabb på att öppna plastkassarna!" Så härligt absurt, ja, helt underbart!
(Det är nämligen så att många - särskilt äldre - har svårt att öppna kassarna, så då gör jag det genast kassen kommer farande på bandet). Och jag såg för min inre syn den dagen jag ska tackas av .., då blir det just detta - hur man snabbt öppnar en kasse - som är det bestående minnet ,-)


Men det allra, allra bästa igår, det var i falla fall sms:et som kom från Hallsberg.
Jag hade nämligen skickat ett julkort med harry-och-sigge-motiv (om jag minns rätt) och på kortet blev det en liten extrahälsning till mossfolks småpojkar.

Döm om min förvåning när jag i min mobil sen har en liten film, där den äldste av pojkarna pratar in och säger tack för kortet och berättar att tomten ska komma på natten och minsann får jag veta att morfar och mormor också kommer!
Sicken glädje!
Så mycket värme!

Nu är det förmiddag .. jag klev upp vid halv sju, pv tog för ovanlighetens skull bilen och så har jag varit över till rara grannarna som idag tackar för sig och åker hem till Täby.
Såååå ledsamt det blir!
Och så tomt!
Rara, fina människor som har förgyllt hösten fram till nu!
(Och Ingvar, denne försynte man, har världens vackraste handstil!)

Ja, ungefär så är det.



5 kommentarer:

Ulrika sa...

Här snöar det för fullt och hu imorse var det inte roligt att vara "taxi". Moddigt och vått och halt - allt huller om buller.
Fast nu så här mitt på dagen i dagsljus och hemma, då njuter jag av det. :-)

Har varit på mysigt morgonfika som sköt humöret i höjden, nu hemma och tar en kaffe innan det är dags att jobba. Bus i snön med Qvick har jag också hunnit med.

Kram!

Elisabet. sa...

Ulrika: fortfarande gröna gräsmattor här, men pv sa att enligt SMHI så ska snön komma i eftermiddag. Och nu kommer i alla fall friherrinnan. Just nu ,-)

mossfolk sa...

Men åh, haha, det var då en merit -att öppna bärkassen snabbt :)) (själv är jag urdålig på det och står och fibblar ungefär hur länge som helst. numera använder vi dock nästan aldrig plastkassar).

Och jag tror att han säger att jultomten kommer hit på natten och sen (kommer han) till mormor och morfar. Hos oss är det ju nämligen så att det ligger ett paket under granen på morgonen när man vaknar, men man får inte träffa jultomten förrän på julaftonskvällen när vi är hemma hos mormor och morfar.

Turtlan sa...

Den meriten är viktig och framförallt omtänksam! Det visar att du ser kunden och gör det där lilla extra. Å det var nästan dumt skrivet för att göra något extra för dina medmänniskor är du ett proffs på!!!!

Elisabet. sa...

Turtlan: jo, jag förstod att han menade det som en komplimang och det tog jag det som, men det var så härligt .., tänk vad människor lägger märke till olika saker! Och när jag tänkte på "eftermälet", så log jag hela tiden ,-)